Για την πλειοψηφία των ατόμων, η αυξητική ορμόνη παράγεται φυσιολογικά από την υπόφυση του εγκεφάλου. Όπως γίνεται κατανοητό και από την ονομασία, η αυξητική ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη σωματική μας ανάπτυξη. Ωστόσο, συμβάλλει επίσης σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως:

  • Ανάπτυξη δυνατών και υγιών οστών.
  • Ρύθμιση του μεταβολισμού, ειδικά της ισορροπίας μεταξύ των μυών και του λίπους.
  • Ανάπτυξη και συντήρηση των οργάνων του σώματος.
  • Συνολική ευεξία και σωστά επίπεδα ενέργειας.

Τι προκαλεί την ανεπαρκή ανάπτυξη;

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που ένα παιδί μπορεί να αναπτύσσεται πιο αργά από τους συνομηλίκους του ή τα αδέρφια του. Κάποιοι από αυτούς τους λόγους είναι εντελώς ακίνδυνοι και δεν επηρεάζουν την υγεία του παιδιού. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά απλώς αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό από τα υπόλοιπα και τελικά φτάνουν τους συνομηλίκους τους σε μεγαλύτερη ηλικία.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι, πιο σοβαροί λόγοι που ένα παιδί μπορεί να μην αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε. Αυτοί οι λόγοι ποικίλλουν - από την κακή διατροφή μέχρι συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, όπως παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος. Μπορεί ακόμη να συμβαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν παράγει αρκετή αυξητική ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη τους. 

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (hGH) ή η θεραπεία αυξητικής (GHT) είναι θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με βιοσυνθετική ορμόνη. Είναι πανομοιότυπη με τη φυσική αυξητική ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό. Επειδή ανήκει στις πρωτεΐνες, πρέπει να λαμβάνεται σε ενέσιμη μορφή για να επιφέρει αποτέλεσμα.

Η GHT χρησιμοποιείται συνήθως ως αγωγή σε παιδιά τα οποία δεν αναπτύσσονται λόγω μιας υποβόσκουσας ιατρικής κατάστασης.  Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει αγωγή για ενήλικες, οι οποίοι επηρεάζονται από την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. 

Για τα παιδιά που χρειάζονται καθημερινές ενέσεις αυξητικής ορμόνης, οι βελτιώσεις και η πρόοδος στο σχεδιασμό συσκευών έχουν κάνει τεράστια διαφορά. Σήμερα υπάρχουν φαρμακευτικά «στυλό» με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά για να επιλέξουν.

Ξεκινήσαμε την καινοτόμο πρόοδο στις θεραπείες αυξητικής ορμόνης περισσότερα από 30 χρόνια πριν, και τρείς δεκαετίες αργότερα οι αγωγές μας για τη διαταραχή αύξησης ωφελούν ακόμα ανθρώπους παγκοσμίως.

Πάντα πρόθυμο να φέρει καινοτόμες λύσεις στους ασθενείς μας, το επιστημονικό μας προσωπικό έχει εφαρμόσει τη μακρόχρονη εξειδίκευση του στη μηχανική των πρωτεϊνών, ώστε να αναπτύξει μια αυξητική ορμόνη μακράς δράσης, κατάλληλη για αγωγή μία φορά εβδομαδιαίως. 

  • Srivastava, A, Santagostino, E, Dougall, A, et al. WFH Guidelines for the Management of Hemophilia, 3rd edition. Haemophilia. 2020: 26(Suppl 6): 1‐ 158. https://doi.org/10.1111/hae.14046
  • Garrido C et al. Haemophilia 2012; 18 (Suppl. 3), p177
  • Cassis F et al. Haemophilia 2014;20(4):e287–95.)
  • Cassis F et al. Haemophilia 2014;20(4):e287–95)