Η παχυσαρκία φαίνεται αρκετά απλή στην εξήγηση. Εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται, το σωματικό βάρος αυξάνεται. Όμως η πραγματική εξήγηση δεν είναι τόσο απλή. Και αφορά πολλά περισσότερα από το σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη, χρόνια ασθένεια και η απώλεια βάρους δε συνίσταται μόνο στο να τρώει κανείς λιγότερο και να ασκείται περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεαστεί από τη γενετική, τη φυσιολογία, το περιβάλλον, την εργασία, την εκπαίδευση και τη δράση του εγκεφάλου.

Η κατανόηση αυτών των παραγόντων είναι πολύ σημαντική, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται και με άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και συγκεκριμένων τύπων νεοπλασιών. Εκτός από τις παθήσεις, η παχυσαρκία συνδέεται, επίσης, με τον κοινωνικό στιγματισμό και τις προκαταλήψεις που εκατομμύρια άτομα υπομένουν καθημερινά.

Ωστόσο με την κατάλληλη φροντίδα, τα άτομα με παχυσαρκία μπορούν να πετύχουν βιώσιμη / εφικτή απώλεια βάρους, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά την υγεία τους. 

Η παχυσαρκία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς. Ένα άτομο μπορεί να έχει γενετική προδιάθεσή για ανάπτυξη παχυσαρκίας, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος γεννιέται με συγκεκριμένο χρώμα ματιών. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η φυσιολογία. Όταν ένα άτομο καταναλώνει τροφή, τα ορμονικά σήματα από το στομάχι και το έντερο μεταφράζονται σε αισθήματα μειωμένης πείνας και αυξημένου κορεσμού. Αυτά ελέγχουν την πρόσληψη τροφής του κάθε ατόμου.

Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να αλλάξουν σε μια απόπειρα να ανακτηθεί το χαμένο βάρος. Ως αποτέλεσμα, μελέτες δείχνουν ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων διατηρούν επιτυχώς το χαμένο τους βάρος.

Πολλές εκφάνσεις του περιβάλλοντος, της ευεξίας και του τρόπου ζωής ενός ατόμου μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ο τόπος διαμονής ενός ατόμου και η κουλτούρα που το περικλείει μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Οπότε, αν και πολλά άτομα με παχυσαρκία πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν μόνοι τους το βάρος τους, δεν είναι τόσο εύκολο. 

Για να γίνει κατανοητή η παχυσαρκία, πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας. Φαίνεται ότι το σώμα μας είναι αρκετά προσκολλημένο σε αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες, πιθανόν γιατί επί χιλιάδες χρόνια υπήρχε ένας βασικός μηχανισμός επιβίωσης.

Ο οργανισμός μας λειτουργεί ώστε να επανέρθει το αρχικό σωματικό βάρος. Υπάρχουν κάποιες διεργασίες στο κέντρο της όρεξης που βρίσκεται στον εγκέφαλο, οι οποίες διορθώνουν την κατανάλωση ενέργειας του ατόμου μέχρι να ανακτηθούν τα απολεσθέντα κιλά.

Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε ποιες είναι αυτές οι διεργασίες και αν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, έτσι ώστε κάποια μέρα να μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα με παχυσαρκία να επαναφέρουν και να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εάν το καταφέρουμε, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε εκατομμύρια ατόμων που ζουν με παχυσαρκία. 

Στοχεύουμε να είμαστε η ηγετική δύναμη στην έρευνα για την παχυσαρκία.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο το σημαντικό ρόλο που φαίνεται να έχει η φαρμακευτική προσέγγιση στην επίτευξη της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, μετά από ένα γεύμα η φαρμακευτική αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα της πείνας των παχύσαρκων ατόμων. 

Για πολλά χρόνια, το επιστημονικό μας προσωπικό μελετάει φαρμακευτικές αγωγές για την παχυσαρκία και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της όρεξης ή την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Και θα συνεχίζουμε τη μελέτη για το πώς αυτές οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν στην μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Επί του παρόντος, διεξάγουμε έρευνα στα παρακάτω πεδία:

  • 20% μείωση του σωματικού βάρους
  • Καρδιαγγειακό όφελος από τις φαρμακευτικές αγωγές