Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια νόσος, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται σε πρώιμη ηλικία και η διάγνωση γίνεται κατά την παιδική ηλικία.

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν o οργανισμός αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια στα κύτταρα του οργανισμού. Χωρίς την ινσουλίνη, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Βασισμένοι σε σχεδόν 100 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή θεραπευτικών αγωγών για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το επιστημονικό μας προσωπικό εστιάζει στην έρευνα για τη μείωση του αριθμού ενέσεων ινσουλίνης που χρειάζονται για τη διατήρηση καλού γλυκαιμικού ελέγχου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Ο απώτερος στόχος μας είναι η θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1. Ενισχύουμε την έρευνα στην αναγεννητική ιατρική, όπως τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί θεραπευτική επιλογή για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στο μέλλον.

Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα βοηθά στην προστασία των οργάνων από ενδεχόμενη βλάβη.

Η αγωγή με ινσουλίνη έχεις ως στόχο να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στη φυσική απόκριση ινσουλίνης των ατόμων χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό βοηθά τα άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 να διατηρήσουν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης.

Η αγωγή με ινσουλίνη έχει εξελιχθεί σημαντικά και, με κάθε πρόοδο, ερχόμαστε πιο κοντά στη φυσική απόκριση ινσουλίνης. Το πιο σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο, είναι ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν βοηθήσει τα άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση της νόσου.

Ενισχύουμε συνεχώς την έρευνα για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Μαζί με κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια παγκοσμίως, έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέπουμε βλαστοκύτταρα σε β-κύτταρα, που ανιχνεύουν τη γλυκόζη και εκκρίνουν ινσουλίνη, προσομοιάζοντας το πάγκρεας ενός υγιούς ατόμου.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την επίλυση των προκλήσεων που απομένουν, σε συνεργασία με ένα άρτιο δίκτυο επιστημονικών ομάδων που επικεντρώνεται στην έρευνα βλαστοκυττάρων. Οι συνεργασίες αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν στη θεραπεία για τα εκατομμύρια ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η αγωγή με ινσουλίνη πρέπει να είναι όσο πιο απλοποιημένη γίνεται, και αυτή ήταν ανέκαθεν η φιλοσοφία μας. Από τη βελτιστοποίηση των αγωγών μέχρι τις ψηφιακές λύσεις, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές ανάγκες εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Στα πλαίσια του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, διεξάγουμε έρευνα στα παρακάτω πεδία:

  • Ινσουλίνες αποκρινόμενες στη γλυκόζη
  • Συσκευές συνδεόμενες με την χορήγηση ινσουλίνης
  • Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Όταν συνδυάσουμε τις ανάγκες των ατόμων που ζουν με κάποια χρόνια ασθένεια με την επιστημονική μας εξειδίκευση και τεχνογνωσία, μπορούμε να συνεχίσουμε την ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων ινσουλινών και συστημάτων χορήγησης.

  • International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 9th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation, 2019
  • 2019 Novo Nordisk annual report
  • American Diabetes Association. Diabetes Care 2021 January; 44 (Supplement 1)