Συνεχίζουμε να παρέχουμε φάρμακα στα άτομα που ζουν με σακχαρωδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις, να προστατεύουμε την υγεία των εργαζομένων μας και να λαμβάνουμε δράση για την υποστήριξη γιατρών και νοσοκόμων όσο εκείνοι δουλεύουν για να νικήσουν τη νόσο COVID-19.

Νέα ερωτήματα και ανησυχίες θα προκύψουν όσο η πανδημία αλλάζει και θέλουμε να σας κρατάμε ενήμερους με νεότερα για την παροχή των φαρμάκων μας, με απαντήσεις σε άτομα που τα λαμβάνουν και για το πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο θέμα εφοδιασμού. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για καταστάσεις όπως αυτή και η πολιτική της εταιρείας μας όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων μας εξασφαλίζει μακρόχρονες παραδόσεις.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς διαθέτουμε φαρμακευτική αγωγή ζωτικής σημασίας, στην οποία βασίζονται ασθενείς σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Γνωρίζουμε ότι οι δομές υγείας και τα φαρμακεία κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων ζωτικής σημασίας στη διάρκεια της πανδημίας και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα τρέχοντα αποθέματά μας βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα. Καθώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, θα μοιραζόμαστε μαζί σας τις ενημερώσεις μας.

Επικοινωνία

Εάν εσείς, ή κάποιος που γνωρίζετε, ζει με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, ή κάποια άλλη σοβαρή χρόνια πάθηση, σίγουρα θα έχετε κάποιες ανησυχίες. Καθώς έχει ζητηθεί από πολλούς να μείνουμε σπίτι, προκύπτουν πολλές ανησυχίες.

Οι πρωτόγνορες συνθήκες που βιώνουμε εγείρουν πολλά ερωτήματα παθολογικής και ψυχολογικής φύσης αυτή την περίοδο. Θέλουμε να μοιραστούμε στοιχεία και συμβουλές, που πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμα.

Σακχαρώδης Διαβήτης και COVID-19

Παχυσαρκία και COVID-19

Για την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων μας, ακολουθούμε τις συμβουλές και την καθοδήγηση των τοπικών αρχών υγείας. Σε κάποιες χώρες και κοινότητες, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακόμη υψηλός, έχουμε ζητήσει από τους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι.

Σε αυτές τις ασυνήθιστες εργασιακές συνθήκες, διασφαλίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν την υποστήριξη για να παραμείνουν ενεργοί, να δουλεύουν εργονομικά από το σπίτι και να υιοθετήσουν το ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον.

Παίρνουμε μέτρα ώστε να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται στις μονάδες παραγωγής με ασφάλεια και να μπορούν να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα τήρησης αποστάσεων όταν βρίσκονται στη δουλειά. Στο χώρο εργασίας βρίσκονται μόνο όσοι υπάλληλοι δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τον COVID-19.

Συνεχίζουμε όλες τις κλινικές δοκιμές που είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία και δεν αναμένεται να έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις σε αυτές που βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Στην παρούσα κατάσταση, βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με όλους τους ερευνητές των δοκιμών παγκοσμίως και εμπιστευόμαστε την κρίση τους για τυχόν διακοπή ένταξης ασθενών στις τρέχουσες δοκιμές, καθώς και την ελαχιστοποίηση των επισκέψεων ασθενών στα σημεία διεξαγωγής των μελετών, ώστε να συμπίπτουν με τις τακτικές επισκέψεις της ιατρικής φροντίδας τους.

Παρατηρούμε επίσης ότι η παρακολούθηση των κλινικών δοκιμών γίνεται βαθμιαία πιο δύσκολη και εργαζόμαστε μαζί με τα ερευνητικά κέντρα, τους ερευνητές και τις αρχές ώστε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Για τις τρέχουσες δοκιμές, η ένταξη νέων ασθενών είναι επηρεασμένη αρνητικά, αλλά αυτό βελτιώνεται σταδιακά, ενώ είναι πιθανό να ξεκινήσουν νέες δοκιμές σε συγκεκριμένες χώρες.

Η Novo Nordisk λειτουργεί υποστηρικτικά στις προσπάθειες των αρχών με πολλές πρωτοβουλίες στις πληγείσες περιοχές, κάνοντας δωρεές, μοιράζοντας πρώτες ύλες για την παρασκευή αντισηπτικών χεριών και ανοίγοντας τα εργαστήρια της για να βοηθήσει στη διεξαγωγή τεστ ανίσνευσης του ιού SARS-COV-2.

Παρακολουθούμε την παγκόσμια κατάσταση πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα καθώς η κατάσταση εξελίσσεται.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι υγειονομικές αρχές και τα φαρμακεία σε κάποιες χώρες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα φαρμάκων για όσους τα χρειάζονται, όμως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως η τρέχουσα διαθεσιμότητα των προϊόντων μας κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι πολύ σημαντικό,όμως, να προμηθεύεστε τα φάρμακα με τη σύνηθη αγοραστική σας συμπεριφορά, ώστε όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.

Διατηρούμε στενή επαφή με τους συνεργάτες μας, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών αρχών και των φαρμακείων, ώστε να παρακολουθούμε τα επίπεδα των αποθεμάτων τους.

Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς, όμως προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε κάποιον περιορισμό στην προμήθεια φαρμάκων. Καθώς είμαστε καλά προετοιμασμένοι για καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, έχουμε μια πολιτική αποθεμάτων που διασφαλίζει την τροφοδοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα φάρμακά μας είναι απαραίτητα καθημερινά σε ασθενείς σε όλον τον κόσμο.

Όταν κάνουμε κλινικές δοκιμές στη Novo Nordisk, προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα των κλινικών δοκιμών. Συνεχίζουμε όλες τις κλινικές δοκιμές που είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία και δεν αναμένεται να έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις σε αυτές που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Στην παρούσα κατάσταση, βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με όλους τους ερευνητές των δοκιμών παγκοσμίως και εμπιστευόμαστε την κρίση τους για τυχόν διακοπή ένταξης ασθενών στις τρέχουσες δοκιμές, καθώς και την ελαχιστοποίηση των επισκέψεων ασθενών στα σημεία διεξαγωγής των μελετών, ώστε να συμπίπτουν με τις τακτικές επισκέψεις της ιατρικής φροντίδας τους.

Παρατηρούμε επίσης ότι η παρακολούθηση των μελετών γίνεται βαθμιαία πιο δύσκολη και εργαζόμαστε μαζί με τα ερευνητικά κέντρα, τους ερευνητές και τις αρχές ώστε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Για να ανταποκριθούμε στην παρούσα πίεση του συστήματος υγείας, δε θα ξεκινήσουμε καμία καινούργια κλινική δοκιμή.

Για να προστατέψουμε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μας, έχουμε ζητήσει από όλους τους εργαζομένους, εξαιρουμένων εκείνων που δουλεύουν στην παραγωγή, να δουλεύουν από το σπίτι μέχρι να δοθούν νεότερες οδηγίες.

Σε αυτές τις έκτακτες εργασιακές συνθήκες, έχουμε διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι έχουν την υποστήριξη μας για να παραμένουν ενεργοί, να δουλεύουν εργονομικά από το σπίτι και να εργάζονται αποτελεσματικά σε ένα ψηφιακό περιβάλλον εργασίας.

Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κρατάμε τον αριθμό των εργαζομένων στις γραμμές παραγωγής όσο πιο χαμηλό γίνεται και εφαρμόζουμε τις προτεινόμενες πρακτικές τήρησης αποστάσεων, όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας. Όσον αφορά τους υπάλλήλους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την COVID-19 έχει υιοθετηθεί καθεστώς πλήρους τηλεργασίας.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων μας στη διάρκεια της πανδημίας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο της χώρας σας.

Πατήστε εδώ για να δείτε συνοπτικά τα γραφεία μας παγκοσμίως

Αναγνωρίζουμε την επίδραση της νόσου COVID-19 στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως, και το γεγονός ότι ο SARS-COV-2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές στα άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με αυξανόμενο κίνδυνο μετάδοσης του SARS-COV-2 σε άτομα με παχυσαρκία. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κοινή εποχική γρίπη ενέχει κίνδυνο πιο σοβαρών επιπλοκών σε άτομα με παχυσαρκία και ΒΜΙ ≥ 40 kg/m2 .

Για τη συνέχιση υποστήριξης σε άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία σε αυτή την περίοδο, μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες και υποστήριξη στις παρακάτω διαδικτυακές πλατφόρμες:

Σακχαρώδης Διαβήτης: Diabetes What's Next®

Παχυσαρκία: Truth About Weight®

Ο κίνδυνος για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι περίπου ίδιος. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβητική κετοξέωση, εάν προσβληθούν με ιογενή μόλυνση.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, αναγνωρίζουμε την επίδραση στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχουν έτοιμα τα παρακάτω:

 • Στοιχεία επικοινωνίας του παρόχου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Επαρκές απόθεμα φαρμάκων και προμηθειών για τον έλεγχο της γλυκόζης στο σπίτι.
 • Επαρκές απόθεμα απλών υδατανθράκων, όπως ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, καραμέλες ή γρανίτες για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
 • Διαγνωστικό τεστ γλυκόζης και κετόνης, για περιπτώσεις αδυναμίας γλυκαιμικού ελέγχου (υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης).

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τα προειδοποιητικά σημάδια, όπως: δυσκολία στην αναπνοή ή μειωμένη αναπνοή, επίμονοι πόνοι ή πίεση στο θώρακα, σύγχυση ή αδυναμία έγερσης, μπλε χρώμα στα χείλη ή το πρόσωπο.

Εάν κάποιο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη αναπτύξει ή υποπτευθεί ότι έχει συμπτώματα COVID-19, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι υποδείξεις των τοπικών αρχών. Σε κάποιες χώρες, οι ασθενείς παραπέμπονται να λάβουν ιατρική βοήθεια άμεσα. Ωστόσο, συστήνεται να μην μεταβείτε κατευθείαν στο νοσοκομείο, προς αποφυγή μετάδοσης του ιού σε άλλους και για να διευκολύνετε το νοσοκομειακό προσωπικό με συνεννόηση εκ των προτέρων.

Καλέστε το νοσοκομείο ή τον ιατρό σας και παρέχετε τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν:

 • Συμπτώματα
 • Τιμή γλυκαγόνης και κετόνης (αν υπάρχει)
 • Καταγραφή κατανάλωσης υγρών

Ακολουθήστε τις συμβουλές του ιατρού σας όσον αφορά στη χρήση φαρμάκων. Μείνετε ενυδατωμένοι και έχετε πρόχειρα ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Τρώτε μικρότερα γεύματα, αλλά πιο συχνά.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν μολυνθεί με τον ιό ενδέχεται να δουν επιδείνωση στο γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιατρού τους για να βελτιώσουν τη γλυκαιμική τους ρύθμιση.

Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές των τοπικών αρχών. Τα παρακάτω μέτρα προτείνονται από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία για τους συγκεκριμένους ασθενείς:

 • Ακολουθήστε τις συμβουλές του ιατρού σας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής του σακχαρώδη διαβήτη και της γλυκόζης.
 • Να είστε ενήμεροι για τα σημάδια της υπογλυκαιμίας (όπως η αυξημένη ούρηση, ειδικά τη νύχτα, η δίψα, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και ο λήθαργος).
 • Να ελέγχετε συχνά το σάκχαρο σας, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας (γενικά κάθε 2-3 ώρες).
 • Μείνετε ενυδατωμένοι.
 • Εάν η γλυκόζη αίματος είναι κάτω των 70 mg/dL ( 3.9 mmol/L) ή κάτω από το επιθυμητό εύρος, καταναλώστε 15 γρ. απλών υδατανθράκων, εύκολων στην πέψη (πχ. ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, καραμέλες, γρανίτα, χυμό). Η γλυκόζη πρέπει να ελεγχθεί μετά από 15 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ανεβαίνουν.
 • Οι κετόνες πρέπει να ελεγχθούν εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι περισσότερο από 240mg/dL (13.3 mmol/L) δύο φορές συνεχόμενα. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αμέσως, εάν έχετε μεσαίες ή υψηλές κετόνες (και αν σας έχουν καθοδηγήσει για ίχνη ή χαμηλές κετόνες).
 • Ελέγξτε με ταινία μέτρησης γλυκόζης για να επιβεβαιώσετε την ακρίβεια των αισθητήρων CGM, καθώς κάποιοι επηρεάζονται από την παρακεταμόλη.
 • Πλύνετε τα χέρια σας και τα σημεία που θα κάνετε την ένεση με σαπούνι και νερό ή οινόπνευμα.
 • Περιορίστε τη δραστηριότητα σας εάν το επίπεδο γλυκόζης είναι υψηλότερο των 250mg/dl και οι κετόνες είναι μεσαίες προς υψηλές.

Για επιπρόσθετη καθοδήγηση, παρακαλούμε ανατρέξτε στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Η δέσμευση μας στους ασθενείς και τις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε παραμένει ίδια και ο στόχος μας στους αβέβαιους αυτούς καιρούς είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών μας.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, αναγνωρίζουμε την επίδραση στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν με παχυσαρκία.

Τα άτομα δε θα πρέπει να σταματήσουν οποιαδήποτε ιατρική αγωγή λαμβάνουν (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας), χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον ιατρό τους, σε συνδυασμό με τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να συνεχίσουν τη γυμναστική, σε συμφωνία με τις οδηγίες των τοπικών αρχών και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Για γενικές συμβουλές γυμναστικής και υγιεινής διατροφής στη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, συστήνουμε στα άτομα με παχυσαρκία να ακολουθήσουν τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας , αναγνωρίζουμε την επίδραση στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν με παχυσαρκία. Η συμβουλή για τα άτομα με παχυσαρκία είναι να ακολουθήσουν τις υποδείξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις τοπικές αρχές, εάν υποπτευθούν ότι έχουν συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Τα άτομα δε θα πρέπει να σταματήσουν οποιαδήποτε ιατρική αγωγή λαμβάνουν (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας), χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον ιατρό τους, σε συνδυασμό με τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Η δέσμευση μας στους ασθενείς και τις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε παραμένει ίδια και ο στόχος μας στους αβέβαιους αυτούς καιρούς είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών μας.

Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες υποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες αρχές υγείας για τη μείωση έκθεσης στον ιό, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, η καλή υγιεινή και η αποφυγή επαφής με άτομα που υποπτεύονται ότι νοσούν.

Συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη σε ασθενείς παγκοσμίως. Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εφοδιασμό και η τρέχουσα διαθεσιμότητα των προϊόντων μας κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Καθώς είμαστε καλά προετοιμασμένοι για καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, έχουμε μια πολιτική που διασφαλίζει την τροφοδοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα φάρμακά μας είναι απαραίτητα καθημερινά σε ασθενείς σε όλον τον κόσμο.

Καθώς η παγκόσμια κατάσταση εξελίσσεται, εμείς διασφαλίζουμε την πρόσβαση των ασθενών στα προϊόντα μας .

Η Novo Nordisk είναι απόλυτα δεσμευμένη απέναντι στην ευθύνη στην παγκόσμια υγεία και θα παρέχει συνεχή υποστήριξη και πόρους για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρακαλούμε ακολουθήστε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες.

Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία που να υποδεικνύουν κάποια παρενέργεια από τη λήψη φαρμάκων μας εάν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή παχυσαρκία προσβληθούν από τον SARS-COV-2.

Η υγεία και η ευεξία των ασθενών κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19 βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας.

Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στην ευθύνη μας στην παγκόσμια υγεία και θα παρέχουμε συνεχή υποστήριξη και πόρους για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρακαλούμε ακολουθήστε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες.

Τα παραπάνω αποτελούν γενική ενημέρωση και δε θα πρέπει να αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα COVID-19 ή έχετε ερωτήματα, αμφιβολίες ή ανησυχίες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας. Ακολουθείτε πάντα τις υποδείξεις των τοπικών αρχών.

Κατά την προετοιμασία των συχνών ερωτήσεων για τα άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη ή παχυσαρκία, συμβουλευτήκαμε τις παρακάτω πηγές: